Kwas Theta z browaru Pinta
Browar Browar Pinta
Styl Imperial Stout / RIS
Alkohol10.2%
BLG24.7°
Opis Wild Sour Cherry RIS
Etykieta
PINTA Kwas Theta 24,7° – zajęło nam to prawie 7 miesięcy. Dlaczego? Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i przefermentowaliśmy go kombinacyjnie – szczepem drożdży piwnych i drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie, do kwaśnego stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne "wykańczanie" RISa przez dzikie drożdże Brettanomyces. W Kwasie Theta pierwsze skrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo – owocowym. Na drugim planie znajdziemy kombinację akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego "funky". Finisz piwa jest słodkawy z zaznaczoną goryczką i wiśniowym posmakiem. PINTA Kwas Theta 24,7° – kwaśny, dziki i owocowy Russian Imperial Stout.