Kwas Lambda z browaru Pinta

Browar Browar Pinta

Miejsce Omerta

Styl Sour

Alkohol4%

BLG

Opis Sour Witbier

Etykieta

Kwas Lambda to interpretacja historycznego stylu piwa białego z okolic belgijskiego miasta Louvain. Brzeczka tego lekkiego piwa, w połowie składająca się z ziarna niesłodowanego, została wstępnie zakwaszona, a następnie przefermentowana w ciągu kilku dni drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami Brettanomyces. Tak młode piwo nie zdążyło jeszcze wytworzyć dominujących aromatów „funky”, a niski ekstrakt początkowy piwa połączony z cytrynową kwaśnością zapewnia natychmiastowy efekt orzeźwienia. Ale o co chodzi? Większość miłośników piwa kojarzy Belgię z piwami kwaśnymi i wiejskimi. Flandria w zachodniej części kraju słynie z kwaśnych piw czerwonych. Walonia położona na południu produkuje najlepsze na świecie Saisony. W centralnie położonym Regionie Stołecznym wytwarza się unikalne, spontanicznie fermentowane Lambiki. Mało osób łączy natomiast białe piwa w stylu Witbier ze wschodnią Brabancją, a dokładniej jej dwoma miastami – Louvain i Hoegaarden. W obu miastach od XVIII w. do czasów I wojny światowej produkowano unikalne piwa białe, które niczym nie przypominały dzisiejszych witów. Były to lekkie (do 8° Plato), kwaskowe lub bardzo kwaśne, dzikie piwa, które spożywano w ciągu kilku dni od zakończonej fermentacji. Witbier z Hoegaarden fermentowany był spontanicznie, przez co wykazywał bardzo silną kwaśność. Witbier z Louvain fermentowano natomiast zakażoną bakteriami i dzikimi drożdżami gęstwą. Dzięki temu był on bardziej wytrawny i mniej kwaśny. Po zniszczeniach wojennych ii ekspansji browarów przemysłowych w regionie, piwa białe z Brabancji zostały wyparte przez znane nam obecnie Witbiery. Orzeźwiającą kwaśność mlekową produkowaną przez bakterie zastąpiono skórką gorzkiej pomarańczy, a charakterystyczną dla dzikich drożdży przyprawowość dodatkiem kolendry. Kwas Lambda – spróbuj, jak kiedyś smakował Witbier.

ChmieleLubelski, Styrian Goldings, Spalt Select