Kwas Beta z browaru Pinta

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez slawog (@slawog)

Browar Browar Pinta

Styl Sour

Alkohol3.2%

BLG

IBU18

Etykieta

Lichtenhainer, obok Berliner Weisse i Gose to jedno z niemieckich, historycznych, kwaśnych i lekkich piw pszenicznych. Niemal zapomniany styl, produkowany do II Wojny Światowej w miasteczku Lichtenhain niedaleko Jeny. Słód jęczmienny wędzony drewnem bukowym, nadaje charakterystyczny aromat ogniska. Bakteriami kwasu mlekowego delikatnie zakwasiliśmy brzeczkę, czyniąc piwo bardziej orzeźwiającym. Szlachetne chmiele europejskie — Hersbruker i Strisselspalt — wniosły do piwa krótką, delikatną goryczkę oraz lekko kwiatowe aromaty  współgrające z profilem piwa. PINTA Kwas Beta – tradycyjnie ale do przodu!

ChmieleStrisselSpalt, Hersbruker