Go Deeper z browaru Pinta

Browar Browar Pinta

Miejsce Viva la PINTA

Styl Brut IPA

Alkohol7.2%

BLG14°

Etykieta

PINTA Go Deeper 14,0° - sprawdzamy o co chodzi z Brut IPA, wytrawnym piwem górnej fermentacji wymyślonym dopiero co przez Kima Sturdarvanta z San Francisco. Temat jest gorący a pomysł prosty - bazę do New England IPA odfermentowujemy możliwie głęboko - im bliżej zera, tym lepiej. Żeby uporać się z cukrami których "zwykłe" drożdże do IPA nie są w stanie zjeść (i przerobić na alkohol i dwutlenek węgla), do pomocy przy tym konkretnie piwie użyliśmy (naturalny) enzym alfa-amylaza (podobnie jak Kim) oraz specjalne drożdże dedykowane do przeprowadzenia głębokiej fermentacji - Fermentis HA-18. Efekt? Z 14°Plato zjechaliśmy podczas fermentacji do 0,3°Plato, uzyskując 7,2% alk. obj. Brak cukrów resztkowych w gotowym piwie powoduje odczucie wyjątkowej wytrawności piwa. Jednak dzięki dwóm dawkom chmielu do zbiornika (na zimno) oraz dzięki drożdżom HA-18 z ich charakterystycznym "belgijskim" profilem PINTA Go Deeper Brut IPA mimo, że jest bardzo wytrawne, nie zieje w smaku pustką ani alkoholowością - jest nie tylko chmielowe, ale też przyjemnie owocowe. Sprawdź to!

ChmieleSimcoe, Citra, Mosaic, Chinook, Zythos