Son of a Birch z browaru Pinta
Browar Browar Pinta
Styl Wheat Ale
Alkohol3%
BLG9°
IBU20
Etykieta
Lekkie piwo pszeniczne wyrabiane z użyciem soku z brzozy (zawartość soku z brzozy to ok.50% w gotowym piwie). Uwarzone po raz pierwszy w sierpniu 2014 r. specjalnie na pierwszą edycję Beer Geek Madness. "Oskoła" to stara słowiańska nazwa soku z brzozy. Sok pozyskiwany jest wiosną bezpośrednio z pnia drzew. Był powszechnie spożywany do końca XIX w., często utrwalany za pomocą fermentacji jako piwo lub wino brzozowe — m.in. w Polsce, Rosji i w Szwecji. Współcześnie sok z brzozy ceniony jest za nadzwyczajne właściwości oczyszczające organizm — np. z nadmiaru konserwantów zawartych w żywności. PINTA Son of a Birch – na zdrowie to mało powiedziane!
ChmieleCentennial